Frank Van Laeken

"Amuseer je, maak kinderen, zie je vrienden en familie graag: dat is de zin van het leven. Meer niet."

(pdw) (1958-2013)

communicatie, niet voor communicantjes

 

Tot een jaar of twintig geleden was "communicatie" nog een onderdeel van de marketing-afdeling van een bedrijf. Het was ondergeschikt aan het marketen van de producten. Tegenwoordig is het communicatiedepartement een meer dan volwaardige afdeling geworden in grote bedrijven, en maar goed ook.

 

Communiceren is niet eenvoudig. Je moet het evenwicht vinden tussen wat je mag of moet zeggen, en wat vooral niet. En je moet de perfecte balans vinden tussen de absolute waarheid vertellen, een deel van de waarheid of helemaal niets. Het enige wat je niet mag doen: liegen. Helaas hebben heel wat politici, bedrijfsleiders en mediafiguren dat nog niet altijd door. Met de huidige explosie van nieuwssites en would be-onderzoeksjournalisten is het echter quasi onmogelijk geworden om de waarheid achter houden, laat staan om grofweg leugens verspreiden. En maar goed ook.

 

Great communicators (niet de hele tijd en niet bij alle gelegenheden, overigens):

 

 • Robert F. Kennedy
 • Barack Obama
 • Bill Clinton
 • Martin Luther King, jr.
 • Mahatma Gandhi
 • John F. Kennedy
 • Steve Jobs
 • Bob Dylan (in zijn songs)
 • Nelson Mandela
 • François Mitterrand ("Et alors?!")

   

 

vermijd het comical ali-gevoel: lieg nooit

 

 

Onderstaande principes introduceerde ik bij een vorige werkgever.

'Ik vind dat ons bedrijf moet staan voor een open, transparant, eerlijk en constructief communicatiebeleid. We moeten proactief zijn:

- als we iets te vertellen hebben, doen we dat zelf (we wachten niet tot het ergens verschijnt);

- goed nieuws vertellen we graag en snel;

- minder goed nieuws vertellen we veel minder graag, maar we doen het wel en even snel als het goede. Als we vooraf de communicatie kunnen "sturen", zal negatieve berichtgeving uiteindelijk minder gevolgen hebben, omdat we a) zelf al geanticipeerd hebben op wat er zal gepubliceerd worden, en b) de boodschap een voor ons gunstiger (of: minder ongunstige) draai kunnen geven. Crisiscommunicatie is in de eerste plaats "communicatie".

 

Ik wil in alle communicatie met de buitenwereld een belangrijk principe hanteren: we liegen nooit. We vertellen ofwel de waarheid, ofwel geven we geen commentaar, ofwel geven we slechts een gedeeltelijke uitleg. Maar bewust liegen keert zich altijd als een boomerang tegen ons bedrijf. Bij dit alles mogen we nooit vergeten dat de pers ons nodig heeft en dat wij de pers nodig hebben. In het beste geval creëer je dan een win-winsituatie, in het slechtste geval...'

 

Copyright © All Rights Reserved